DENUMIRE STIINTIFICA
Crap (Cyprinus Carpio)
DENUMIRE POPULARA
Crap romanesc, Porcul Baltii, Crap Comun (de balta sau salbatic), Crap Oglinda, Crap Golasi.
FAMILIE
Ciprinde


RASPANDIRE
Prezent în lacurile litorale, in Dunare si Delta Dunarii, in majoritatea lacurilor si unele rauri din tara.
DESCRIERE
Corpul este alungit, comprimat lateral. Gura este subterminala, adaptata gasirii hranei pe fundul apei. Buzele groase sunt de asemenea adaptate la modul de hranire, putandu-se extinde ca un tub. Tot pe buze se gasesc patru mustati scurte, care il ajuta la pipait. Solzii sunt mari. Exista si varietati de crap cu solzi foarte mari si putini (crap oglinda) sau fara solzi (crap golas).Dimensiunile obisnuite ale crapului sunt intre 50-100 cm si 6-20 kg, ajungand pana la 140 cm si 45 kg (rar).Durata de viata este lunga pana la 15-20 de ani.
In functie de mediul in care traieste, coloratia crapului difera de la argintiu-auriu in ape limpezi, curate, pana la verzui negricios in lacurile invadate de vegetatie. Apreciaza o apa transparenta, avand pe fund nisip sau mal, bogata in plante acvatice si obstacole naturale. inmultirea crapului are loc la mijlocul primaverii, cand apa atinge 8-10 grade Celsius, dupa ce iese din hibernare. (aprilie – mai). Femela depune circa 100 000 icre pentru 1 Kg/corp. Alevinii eclozeaza dupa 3 – 4 zile. Primele doua zile se hranesc cu sacul vitelin, pentru ca dupa aceea sa treaca la o hranire activa, in aceleasi ape in care s-au nascut. La venirea toamnei, puii au deja 100 de grame.
SE PESCUIESTE LA
Vierme, rame rosii, pufuleti,bob de porumb in lapte, boilies,cubulet de mamaliga.